Táto rastlinka rastie v Južnej Amerike a údajne ju pestovali už starí a slávni Mayovia. Koreň, z ktorého sa tapioka získava, svojím tvarom najviac pripomína zemiak alebo batát.
Tapiokové perly sú 100% škrob z hľúz kríku manioku. Veľkosť perličiek (2-4mm).
Táto rastlinka rastie v Južnej Amerike a údajne ju pestovali už starí a slávni Mayovia. Koreň, z ktorého sa tapioka získava, svojím tvarom najviac pripomína zemiak alebo batát.
Slovo tapioka je brazílskeho pôvodu a v tamojšej kuchyni má tento škrob rovnaké miesto ako u nás zemiakový alebo kukuričný. Tapioka nie je alergén, nepatrí ani medzi obilniny ani strukoviny a neobsahuje lepok. Je teda vhodná pre alergikov, vegánov, vegetariánov i vyznávačov Paleo stravy. Prospieva tak aj k ľahšiemu tráveniu, keďže je bezlepková.
Obsahuje pomerne dosť sacharidov, je kalorická, zasýti, nájdete v nej aj zdravé tuky a vysoký obsah vápnika. Je v nej aj dostatok železa, fosforu a predovšetkým omega 3 a omega 6 kyselín.
Predáva sa hlavne vo forme tapiokových periel, ktoré sa vyrábajú z bielej dužiny hľúz manioky a na trhu existujú svetlé tapiokové perly a aj tmavé tapiokové perly.
Tapiokové perly sú obľúbené hlavne v ázijskej kuchyni a to pri príprave sladkých jedál. Guľôčky dokážu namočením zväčšiť svoj objem asi na dvojnásobok.
Najbežnejšie sa z perál pripravuje puding alebo kaša. Perly varené v mlieku pripomínajú u nás obľúbenú ryžu v mlieku. Dajú sa z nich pripraviť aj rôzne pudingové tortičky, dezerty a pod. Z manioku sa tiež vyrába tapioková múka.
Ďalšie použitie
Namočené guľôčky (minimálne 10 minút) a rozmixované guľôčky pridávame k prirodzene bezlepkovej múke pre zvláčnenie cesta v približnom pomere 1:5 k ostatnej múke, napríklad v palacinkách alebo inom ceste, do ktorého sa pridáva voda.
Pomleté alebo rozdrvené guľôčky sa dajú použiť do piškótového cesta namiesto obilnej múky, väčšinou v kombinácii s mletými orechmi alebo s inou prirodzene bezlepkovou múkou.
Hlavné benefity tapioky
- vápnik prospieva zubom a kostiam
- draslík je dobrou prevenciou vysokého krvného tlaku
- horčík pomáha svalovému a nervovému systému
- znižuje činnosť štítnej žľazy
- pomáha aj pečeni
- je ľahko stráviteľná, vhodná pri rekonvalescencii a tráviacich problémoch a po pôstoch
Zdroj: https://www.fuelit.sk/6-benefitov-tapioky/