Ako si doma vyrobiť olomoucké syrečky
Ako si doma vyrobiť olomoucké syrečky
Ingrediencie:
1 balenie olomouckých syrčekov
soľ
Alergény
Základnou surovinou pri výrobe olomouckých syrčekou je mäkký hrudkovitý nízkotučný tvaroh. Toto je môj prvý experiment s touto pochúťkou. Aby som si otestoval, ktorý tvaroh je vhodnejší, kúpil som dve balenia: Tvaroh TAMI (200g) - mäkký, hrudkovitý a odtučnený a tvaroh RAJO - jemný, hrudkovitý (250g).
Čo budeme potrebovať:
- mäkký hrudkovitý tvaroh nízkotučný
- 1 balenie olomouckých syrčekov
- soľ
Postup pri výrobe :
Do pripraveného tvarohu vmiešame soľ - 1 čajovú lžičku (cca 8g) na štvrť kila tvarohu, premiešame. Tvaroh je lepšie naočkovať bakteriálnou kultúrou a to vo forme najemno nakrájaného olomouckého syrčeku. Jedno balenie nám stačí na 1 kg tvarohu. Všetko dobre premiešame a takto pripravenú surovinu vložíme do misky alebo do pohára a uzavrieme. Pri izbovej teplote necháme zrieť 1 týždeň.
Po tejto dobe vytvarujeme z tvarohu placku alebo tyčinku. Položíme na drevenú mriežku alebo doštičku. Pri doštičke budeme musieť syrčeky častejšie otáčať. Hrúbka syrčekov by mala byť maximálne 1 cm, hrubšia vrstva by dlhšie zrela.
Syrčeky necháme pri izbovej teplote obsychať asi 3 dni. Počas tohto času ich občas obrátime.
Po obschnutí syrčeky chvíľu namáčame v slabo posolenej srvátke, prípadne v slanom roztoku a dáme zrieť na miesto s vyššou vlhkosťou vzduchu a teplotou okolo 15°C. Vždy keď povrch obschne, namočíme syrčeky opäť na chvíľu do srvátky alebo slanej vody. Aby sme nemuseli syrčeky tak často namáčať, môžeme ich nechať zrieť aj v uzavrenej nádobe, ale občas je potrebné nádobu otvoriť a nechať povrch syrčekov obschnúť. Časté omývanie a prístup vzduchu urýchli zretie syra. Syr zreje od povrchu do stredu.
Približne po mesiaci, v závislosti od podmienok zretia je syr dozretý. Hotové syrčeky zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky.
Zdroj: https://alterblog.sk/receptury/vyroba-syrov/ako-si-doma-vyrobit-olomoucke-syrecky