Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo je to pemikán?
Pemikán je tradičné jedlo amerických indiánov, ktoré sa skladá z práškového sušeného mäsa zmiešaného so živočíšnym tukom a malým množstvom sušených plodov (zväčša jahôd). Je ľahko stráviteľné a s veľkým obsahom bielkovín a sacharidov. Pozitívne je aj to, že vydrží na akomkoľvek mieste akokoľvek dlhý čas bez toho, aby sa pokazilo.
Ako si vyrobiť túto superpotravinu?
Potrebujete:
- 4 šálky chudého mäsa (napríklad: jeleň, hovädzie mäso,...)
- 3 šálky sušených čučoriedok (alebo iné sušené ovocie)
- 2 šálky taveného tuku (napríklad: bravčová masť, hovädzí tuk alebo baraní tuk)
- nesolené orechy alebo trochu medu (podľa chuti)
Postup:
- Nakrájajte mäso na tenké plátky, poukladajte ich na plech a pridajte na vrch soľ a korenie.
- Nastavte rúru na čo najnižšiu teplotu (okolo 150 stupňov), vložte plech s mäsom do vnútra a nechajte ho tam vyschnúť približne na 15 hodín.
- Dajte čučoriedky na panvicu a tiež ich poriadne vysušte.
- Vysušené mäso aj čučoriedky dajte do mixéra a spravte z nich doslova prášok.
- Dajte tuk/masť do hrnca a nechajte ho na miernom ohni, aby sa úplne roztopil. Mastné povlaky na povrchu dajte preč – napríklad aj lyžičkou – aby vám ostal čistý tuk.
- Nachystajte si väčšiu (najlepšie aj plytšiu) nádobu. Dajte do nej prášok z mäsa a čučoriedok a následne do zmesi nalievajte čistý tuk – pomaly, aby prášok stihol nasiaknuť.
- Hotovú zmes nechajte poriadne spevniť, následne si z nej môžete vytvarovať/vykrojiť rôzne kúsky a môžete jesť.