Prečo ťavie mlieko
Prečo Ťavie mlieko?
Sójové, ryžové alebo kravské mlieko? Minulosť! Ťavie mlieko, lebo obsahuje laktoferín, a preto jeho pravidelným pitím môžete podporiť svoju imunitu. Obsahuje bielkovinu β-kazeín s odlišnou štruktúrou ako je obsiahnutá v kravskom mlieku, neobsahuje bielkovinu β-laktoglobulín a preto je to možná voľba aj alergikov.
- Lebo je považované za super potravinu s preukázateľným prínosom pre ľudské zdravie.
- Ťavie mlieko má preukázané antibakteriálne a protivírusové účinky. (1)
- Výrazne sa líši od mlieka prežúvavcov.
- Ťavy žijú na farme vo výrazne lepších podmienkach (kvalitná strava, pomerne veľký životný priestor, povinné prechádzky 1 hodinu denne) na rozdiel od chovov kráv v Európe alebo USA.
- obsahuje len 2,5 % tuku
- obsahuje 3x viac vitamínu C ako kravské mlieko (2)
- obsahuje nenasýtené mastné kyseliny
- obsahuje vitamíny (A, E, C, B1) a minerály (Na, K, Ca, P, Mg, Fe, Zn, Cu)
- obsahuje proteíny s molekulárnou štruktúrou podobnou inzulínu
- obsahuje laktoferín, ktorý je jeden z najsilnejších imunostimulačných prirodzených prostriedkov na podporu imunity
- obsahuje nízky podiel mliečneho cukru – laktózy
Neobsahuje beta-laktoglobulín, ktorý súvisí so vznikom alergií.
- posilňuje imunitný systém (3)
- pomáha liečiť niektoré potravinové alergie (3)
- je ľahko stráviteľné aj pre ľudí s alergiou na laktózu (4)
- ľahko sa vstrebáva v tráviacom trakte (4)
- má protizápalový účinok a pôsobí proti rakovine hrubého čreva (4)
- je vhodné aj pre ľudí s cukrovkou 1. typu pre svoj inzulínový efekt (5)
- má potenciálne terapeutické účinky u pacientov s autizmom – zlepšenie stavu (6)
- má omladzujúci účinok na pleť vďaka obsahu α-hydroxy kyselín (7)
- na priamu konzumáciu, do müsli, či ovsených vločiek
- na prípravu mliečnych nápojov a ovocných kokteilov
- na prípravu mliečnych dezertov, zmrzliny, pudingov a kaší
- ako plnohodnotná náhrada kravského mlieka pri varení a pečení bez potreby úpravy receptov
1. Mullaicharam A.R., 2014. A review on medicinal properties of camel milk. World Journal of Pharmaceutical Sciences, 2321-3.
2. Farah Z., Rettenmaier R. and Atkins D., 1992. Vitamin content of camel milk. International Journal of Vitamiín and Nutrition Research, Vol. 62, No.1, Pages 30-33.
2 Sharma C. and Singh C., 2014. Therapeutic value of camel milk – a review. Advanced journal of Pharmacies and Life Science Research, 2: 7-13.
3. Shabo Y., Barzel R., Margoilis M. and Yagil R., 2005. Camel milk for food allergies in children. I. Med Association Journal, Vol.7, No.12, Pages 796-798
4. Habib H. M., Ibrahim W. H., Schneider- Stick R. and Hassan H. M., 2013. Camel milk lactoferrin reduce the proliferation of colorectal cancer cells and exerts antioxidant and DNA damage inhibitory activities. Food Chemistry,141(1): 148-152.
5. Agrawal R. P., Jain S., Shah S., Chopra A. and Agarwal V., 2011. Effect of camel milk on glycemic control and insulin requirement in patients with type-1diabetes: 2-years randomized controlled trial. Eur. J. Clin. Nutr., 65 (9):1048-52.
6. Laila Y., AL-Ayadhi and Elamin N. E., 2013. Camel milk as a potential therapy as an antioxidant in autism spectrum disorder (ASD), Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 8.
7. Choi S. K., Park K. D., Kim D. A., Lee D. W. and Kim Y. J., 2013. Preparation of Camel Milk Liposome and Its Anti-Aging Effects. Journal of Society of Cosmetic Scientists of Korea, 40(2): 155-161.
Zdroj: http://www.taviemlieko.sk/mlieko.html