Gomasio - zmes na podporu obličiek namiesto vegety
Gomasio - zmes na podporu obličiek
Gomasio, cesta k silným obličkám
Sezamové semienka poznáme najmä ako posýpku na pečivo či koláče alebo sú nám známe skôr vo forme sladkej pasty zvanej chalva. Menej sa vie o tom, že tvoria jednu z dôležitých ingrediencií dochucovacej zmesi zvanej gomasio.
.
Konzumácia gomasio - na ryžu aj do šalátov
Gomasio je jednou zo základných ingrediencií japonskej kuchyne. Gomasio sa pridáva aj do čistej ryže, dochucujú sa ním polievky, mäsité pokrmy, šaláty. Gomasio si ľudia pripravujú aj z iných semienok – slnečnicových, tekvicových, ľanových a podobne.
.
Prospešné účinky gomasia
Sezamové semienka sú bohatým zdrojom vápnika, železa, vitamínov skupiny B, horčíka, zinku, draslíka, fosforu a iných dôležitých živín. Práve preto sú vhodné najmä pre fyzicky a psychicky ťažko pracujúcich, pre športovcov, študentov a žiakov.
Vďaka zinku pomáhajú zvyšovať imunitu, prospešné sú pre oči, vlasy, nechty a sliznice. Samotné gomasio zase neutralizuje krv a zbavuje telo prekyslenia, ktoré môže byť spúšťačom rôznych nervových ochorení, ako je napríklad skleróza multiplex.
Používať by ho mali aj tehotné ženy a dojčiace matky. Tým, že účinné látky prechádzajú do mlieka, vraj ho dokážu zbaviť látok, ktoré spôsobujú dojčenské koliky.
Sezamové semienka sú podľa tradičnej čínskej medicíny dôležité pre správnu funkciu obličiek a pľúc. Pozitívne ovplyvňujú kvalitu kostí, pomáhajú predchádzať osteoporóze. Využívajú sa aj ako podporná liečba pri potláčaní či predchádzaní vzniku málokrvnosti.
Preventívne a liečivo pôsobia na zápchu. Okrem toho zároveň pomáhajú pri stavoch, keď telo trápi suchý kašeľ, tým, že zvlhčujú hlieny, uľahčujú ich vykašliavanie. Svoje účinky dokazujú pri potláčaní nepríjemných prejavov menopauzy, ako sú návaly tepla, potenie, búšenie srdca, nespavosť.
V duchu tradičnej čínskej medicíny sa používajú sezamové semienka na potláčanie hyperaktivity, ale aj ako obklady na spáleniny a pri bolestiach uší. No a ich pravidelným užívaním si takisto predlžujete mladosť a aktívny život.
Gomasio neutralizuje kyseliny v krvi, čím mierni únavu, vyživuje a posilňuje nervový systém. Vytvára stabilný pomer energií jin-jangu v tele, čím posilňuje imunitu. Konzumujeme ho pri rannej tehotenskej nevoľnosti, pri problémoch s obličkami. Denná konzumácia 1 čajová lyžička gomasia posilňuje organizmus a pomáha predchádzať chorobám. Ideálne je pridať ho na obilniny.
.
Gomasio - domáca príprava
Sezamové semienka a morská soľ v pomere 1:18. Môže byť 1:14 alebo 1:22 v závislosti od ročného obdobia, kondície človeka a veku dotyčného. Deti a staršie osoby, konzumujú menej slané gomasio. Tzn, pomer soli a sezamu 1:22
Domáca príprava gomasia nie je náročná. Potrebujete k nej sezamové semienka a soľ. Sezam namočíme do vody na 30 minút. Vodu zlejeme. Popražte ich na miernom plameni na vopred dobre rozohriatej panvici za neustáleho miešania. Rozohrejeme panvicu a dáme na ňu sezam vysušiť, stále miešame, nesmie sa prepáliť.
Sezamové semienka začnú praskať, vtedy sú už dosť upražené. Semienka odložíme do misky a necháme ich mierne vychladnúť. Potom na panvici na miernom plameni opražíme za stáleho miešania soľ. Počas praženia sa vyparí zo soli vlhkosť a možno ju v miske suribaši rozdrviť na prášok.
Po chvíľke trenia soli v miske pridáme do nej aj opražené sezamové semienka. Aby olej zo semienok dobre obalil zrnká soli, musia byť obidve suroviny teplé. Soľ so semienkami pomaly a dôkladne trieme krúživým pohybom. Približne 80% semienok by malo byť rozotrených a 20% semienok by malo ostať celých. Výsledná surovina by mala byť zlatisto hnedastá alebo čierna, ak použijete čierny sezam, ktorý má silnejší účinok na obličky.
.
Skladovanie gomasia
Gomasio môže byť buď hnedé, alebo čierne. Gomasio sa väčšinou pripravuje vždy čerstvé, aj keď zvyšok sa môže uskladniť v chladničke. Treba ho však vložiť do sklenenej, dobre uzavretej nádoby, aby nenasiaklo pachmi iných potravín.
Doma pripravené gomasio (čiže bez konzervačných látok a rôznych iných surovín, čo sa snažia potravinám predĺžiť životnosť) by sa malo spotrebovať maximálne do 14 dní, po uplynutí tohto času totiž pravdepodobne zhorkne a zatuchne. Tento proces je podmienený vysokým obsahom tuku v sezamových semienkach.
Zdroj: https://babickinazahrada.sk/blog/gomasio-zmes-na-podporu-obliciek-n813