Kapor na rascovej vínovej omáčke
Kapor na vínovej omáčke so zemiakmi
6 porcií
NA PUČENÉ ZEMIAKY: 1 kg zemiakov ● 1 bobkový list ● 1/2 ČL drvenej rasce ● maslo na opekanie ● 2 cibule ● 1 ČL cukru
NA KAPRA: 6 až 8 podkovičiek kapra ● mlieko ● 2 strúčiky cesnaku ● bobkový list ● 1 PL drvenej rasce ● maslo ● 1 citrón ● soľ ● olej
NA OMÁČKU: 1 ČL mletej červenej papriky ● 1 PL hladkej múky ● 150 ml bieleho suchého vína ● vývar alebo voda podľa potreby ● soľ
Celé zemiaky v šupke umyjeme a uvaríme domäkka v osolenej vode spolu s bobkovým listom a rascou. Scedíme, vyberieme bobkový list, prebytočnú vlhkosť zo zemiakov necháme úplne odpariť a počkáme, kým vychladnú. Podkovičky z kapra opláchneme, ak chceme, namočíme ich na niekoľko hodín do mlieka spolu s 2 strúčikmi cesnaku, bobkovým listom a so soľou. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Na masle a na miernom plameni pomaly skaramelizujeme cibule nakrájané na polmesiace. Ku koncu pridáme lyžičku cukru. Pridáme nakrájané zemiaky a spolu ešte pár minút dochrumkava opekáme. Dochutíme soľou. Podkovičky z kapra osušíme, potrieme olejom, posypeme soľou a drvenou rascou. Všetky postupne opečieme na masle na jemnom plameni z oboch strán. Ku koncu pridáme plátky citróna. Mäso prepečených rýb pôjde ľahko od kosti. Kapra a citrón z panvice vyberieme, ak treba, pridáme tuk, zaprášime mletou paprikou a múkou, chvíľu orestujeme, za pravidelného miešania metličkou pomaly pridáme víno a vývar alebo vodu a povaríme do zhustnutia. Podkovičky podávame s opečenými zemiakmi a vínovou omáčkou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: https://casprezeny.pluska.sk/stavnate-recepty/vytrite-tieto-vianoce-zrak-svokre-aj-mame-tohtorocna-ryba-totiz-bude-exkluzivna-mnam