Pečený pstruh v rúre s citrónovo jogurtovou omáčkou
21. 4. 2024
Pečený pstruh v rúre – ingrediencie potrebné na prípravu
- 400g pstruh dúhový
- 15g maslo
- 2 strúčiky cesnak
- provensálske bylinky
- korenie na pečené kura/ryby
- celá rasca
Citrónovo-jogurtová omáčka:
- kôra z citróna
- 15g citrónovej šťavy
- 40g biela neochutená activia (jogurt)
- 10g plnotučná horčica
- sušené bylinky (rozmarín)
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
- čerstvá bazalka
- 12g olivový olej
Pečený pstruh v rúre chutí perfektne v kombinácií s pečenými zemiakmi (300g = 60g sacharidov).
Tento údaj sa nevzťahuje na nutričné hodnoty.
Pečený pstruh v rúre – postup na prípravu receptu:
- Pstruha umyjeme pod vlažnou vodou z vonkajšej i vnútornej strany a zbavíme ho slizu.
- Následne jemným šúchaním nožíkom odstránime šupiny tak, aby nám na rybke zostala iba hladká koža.
- Maslo a strúčiky cesnaku nakrájame na plátky, vložíme do vnútra ryby a jemne okoreníme koreninami na pečené kurča či koreninami určenými na prípravu rýb.
- Plech si vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň pstruha.
- Opäť použijeme zmes korení, tiež sušené bylinky, rascu a poriadne posypeme rybu aj z vonkajšej strany.
- Navrch uložíme zvyšné plátky masla, aby nám koža nezhorela a upiekla sa do chrumkava.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry na 150 stupňov a pečieme cca 25-30 minút podľa potreby.
- Medzitým si pripravíme citrónovo jogurtovú omáčku a začneme tým, že obaríme 1ks citróna vriacou vodou.
- Citrón necháme vychladnúť a následne nastrúhame pomocou strúhadla jeho kôru, ktorá tvorí dôležitú časť omáčky.
- Zo zvyšku citróna odšťavíme potrebné množstvo šťavy a zmiešame s citrónovou kôrou.
- Do citrónovej zmesi pridáme horčicu a jogurt (activi). Na premiešanie použijeme ručný mixér.
- Opatrne prilievame olivový olej a miešame, pokým sa ingrediencie nespoja.
- Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, zasekanou čerstvou bazalkou, soľou a mletým čiernym korením.
Zdroj: https://www.spolusmesilnejsi.sk/peceny-pstruh-v-rure-citronova-omacka/