Kôprová omáčka s vareným hovädzím
Kôprová omáčka s vareným hovädzím
Kôprovka je klasika, ktorú si každý pripravuje podľa svojich preferencií: na slano, na sladko-kyslo, s hovädzím či vajíčkom, so zemiakmi či knedľou. Tu je naša verzia:
Kôprová omáčka s vareným hovädzímZdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
1 kghovädzia nožina (predné)
-
1 ksšpiková kosť
-
1 kspetržlen
-
2 ksmrkva
-
0.5 ksmenší zeler
-
1 kscibuľa
-
trochusoľ (1 KL), celé čierne korenie (5), nové korenie (3), bobkový list (2)
-
6 PLmaslo
-
5 PLhladká múka
-
1.5 literhovädzí vývar
-
1 tégliksmotana na varenie
-
1 hrsťčerstvý kôpor
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie, ocot, kryštálový cukor
Postup:
-
1
Všetky suroviny na vývar vložíme do veľkého hrnca (zeleninu nešúpeme), zalejeme vodou a privedieme k varu.
-
2
Vývar stiahneme na čo najmenší plameň a varíme zhruba 3 hodiny.
-
3
Nakoniec ho scedíme, mäsko odložíme bokom a mäkučkú zeleninu spapáme, kým budeme pripravovať omáčku.
Kroky s varením vývaru môžeme samozrejme vynechať a použiť hotový vývar alebo bujón.
-
4
Na omáčku si vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, ktoré poprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku.
-
5
Zápražku zalejeme scedeným vývarom , dobre vymiešame metličkou a privedieme k varu a spolu dobre povaríme zhruba 15 minút.
-
6
Omáčku ešte zjemníme smotanou, minútku prevaríme, ochutnáme a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
-
7
Nakoniec pridáme podľa chuti aj ocot a cukor. Opäť chvíľu prevaríme a odstavíme.
-
8
Do horúcej omáčky zamiešame nasekanú kôprovú vňať.
-
9
Podávame s plátkami uvareného hovädzieho a domácou knedľou.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/8119/koprova-omacka-s-varenym-hovadzim/