Do kuchynského elektrického sekáčika alebo mixéra dáme cesnak, nasucho opražené vychladnuté píniové oriešky pre arómu a dôkladne rozsekáme.
Domáce bazalkové pesto
Domáce bazalkové pesto
Ingrediencie:
Postup:
Ak pestujete doma bazalku, toto je jednoduchý recept na pesto, ktoré si z nej môžete pripraviť a odložiť do chladničky. Vydrží aj niekoľko týždňov.
Po dávkach pridávame pod vodou opláchnutú a dôkladne utierkou osušenú bazalku. Ak sú lístky čisté, oplachovať ich netreba. Bazalka nesmie byť mokrá, aby pesto vydržalo čo najdlhšie a nepokazilo sa.
Postupne prilievame aj olivový olej. Mixujeme krátko, aby prehrievaním bazalka nezhorkla a nestratila svoju zelenú farbu. Nakoniec pridáme strúhaný parmezán, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, korenie a domixujeme.
Pesto preložíme do uzatvárateľnej nádoby. Ako konzervant použijeme trochu olivového oleja, ktorým povrch pesta zalejeme. Uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky.
Podávame na špagety, opekanú bruschettu, na rybu, rizoto a pod. Dobrú chuť!
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/73783/domace-bazalkove-pesto/