Pesto z medvedieho cesnaku a ďaľšie zaujímavosti
Pesto z medvedieho cesnaku
Jarný zázrak, aj tak by sme mohli nazvať medvedí cesnak a jeho vynikajúcu korenistú chuť a liečivé účinky. Uskladniť túto bylinku nie je vôbec jednoduché a uchovať v nej potrebné živiny je ešte ťažšie. Cesnakové pesto je však jeden z najlepších spôsobov, ako vyťažiť z tohto zázraku čo najviac. Prečítajte si náš recept na zdravé domáce pesto z medvedieho cesnaku v olivovom oleji.
Čo budete potrebovať? (ingrediencie)
- Čerstvo natrhaný medvedí cesnak
- Orechy (vlašské/lieskové/kešu…, ale môžete ho pripraviť aj bez orechov)
- Extra panenský olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový…)
- Soľ
- Chilli
- Citrón
Fotorecept: Pesto z medvedieho cesnaku
1. Medvedí cesnak vložte do sitka a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistite. Pri peste nebudete bylinku spracovávať tepelne ani v alkohole, preto je potrebné ju poriadne umyť.
2. Umytý cesnak otraste a nechajte chvíľu usušiť. Vložte ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budete mixovať ručným mixérom. Ak máte klasický mixér, listy medvedieho cesnaku vložte doňho.
3. Začnite cesnak mixovať v nádobe. Už teraz môžete pridať k cesnaku soľ, citrón a olivový olej.
4. Všetky suroviny vrátane pomletých orechov môžete pomiešať aj naraz v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.
5. Medvedie pesto uskladnite v chladničke a ochuťte si ním napr. cestoviny alebo lososa. Prajeme vám dobrú chuť!
Koľko vydrží pesto z medvedieho cesnaku?
Výdrž pesta závisí do veľkej miery od prísad, ktoré v ňom použijete a ako dobre lístky umyjete pred spracovaním. Pre najdlhšie uchovanie použite iba medvedí cesnak, olej a soľ, v takomto zložení vydrží pesto aj niekoľko mesiacov, niekedy až do ďalšej sezóny. Po otvorení ho vždy zalejte nanovo olejom, aby vydržal dlhšie.
Ako použiť pesto z medvedieho cesnaku?
Medvedím pestom môžete dochutiť jedlá od výmyslu sveta. Pridať si ho môžete napríklad na opečený chlebík, do výborných cestovín alebo ním môžete ochutiť mäso, či chutného lososa. Pri použití cesnakového pesta sa fantázii medze nekladú.
Aký mixér použiť na cesnakové pesto?
Na výrobu pesta z medvedieho cesnaku sa zvyčajne využíva tyčový/ručný mixér, smoothie mixér alebo rôzne sekáčiky.
Ako uskladniť pesto z medvedieho cesnaku?
Pesto uchovávajte v chlade, najlepšie v chladničke, až kým ho nespotrebujete. Prečítajte si aj ďalšie spôsoby, ako uskladniť medvedí cesnak na horšie časy.
Prečo je pesto z medvedieho cesnaku zdravé?
Medvedí cesnak tepelne nespracovávame, vďaka čomu nestráca svoju silu, vitamíny a detoxikačné účinky. Prečítajte si viac o liečivých účinkoch tejto zdravej bylinky.
Aké vitamíny a minerály obsahuje medvedí cesnak?
Mladý medvedí cesnak je vitamínová a minerálová bomba. Listy cesnaku obsahujú veľké množstvo horčíka (magnézium), vápnika (calcium) a vitamínov C a B (najmä B9) a rôznych antioxidantov.
Kde sa predáva medvedí cesnak?
Medvedí cesnak alebo medvedie pesto sa dajú počas sezóny (marec/apríl) zvyčajne kúpiť v rôznych super marketoch a na miestnych tržniciach.
Zdroj: https://medvedicesnak.sk/pesto-z-medvedieho-cesnaku/