Guláš z diviny na červenom víne s brusnicami fotorecept
Guláš z diviny na červenom víne s brusnicami fotorecept

Foto: patroveckypitrs
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
| 700 g | |
| 700 g | |
| 200 ml | |
| 100 g | |
| 2 PL | |
| 0,5 l | |
| 1,5 ČL | |
| 2 PL | |
| 4 ks | |
| 1 celá hlávka | |
| 4 ks | |
| 8 ks | |
| 0,8 l | |
| 70 g | |
| 2 ČL čerstvý krájaný | |
Postup:
- 1
Pripravíme si suroviny. Deň vopred som si uvaril hovädzí vývar. Brusnice som večer pred varením zalial vínom. Slaninu som použil gazdovskú je s rascou. Nakrájal som ju na drobno. Ta rasca čo je na slanine to množstvo stačí do jedla . Papriku mletú červenú Žitavskú je to kvalitná paprika. Cibuľu som krájal na drobno. Cesnak tiež pokrájal na drobno. Korenie som použil čerstvo mleté. Nakoniec mäso pokrájal na 4cm kusy.

- 2
Do hrnca som dal slaninu s cibuľou a trochou oleja a na drobno pokrájané čili. Podusil cibuľu do mäkka a slanina nech je trošku opečená.

- 3
Do podusenej cibule som pridal cesnak. Nechal ho chvíľu opiecť nech prevonia.

- 4
Hneď na to som pridal mäso a borievky, spočiatku miešal aby neprihorelo, ale trochu sa opieklo. Keď napokon mäso pustilo šťavu, tak potom už prikryté som to dusil. Občas miešal nech sa nenalepí na dno hrnca.

- 5
Keď sa voda vyparila, že v hrnci ostal len olej. Vtedy som hrniec dal vedľa sporáka, hneď pridal mletú papriku a nechal ju trochu v horúcom oleji vylúhovať.

- 6
Potom som hrniec dal znovu na sporák a pridal do neho víno s brusnicami. Teraz prilial vývar, toľko aby mäso trochu vyčnievalo nad hladinu. Ešte okorenil čerstvo mletým korením štyroch farieb. Nechal som rýchlo rozvariť a potom už len pomaly variť, tak len bublať.

- 7
Keď mäso začínalo mäknúť, tak som do hrnca dal pasírované paradajky. A nechal ďalej variť. Osolil opatrne, lebo vývar bol slaný. Počas varenia sa voda vyparovala, tak som prilieval zvyšok vývaru.

- 8
Keď už mäso bolo na skús mäkké, tak som pridal brusnicový džem a nakrájaný tymian. Nechal ešte povariť, tak desať minút a máme hotovo.

- 9
Guľáš som nechal trochu vychladnúť a môžeme servírovať. Podávame s knedľou, alebo varenými zemiakmi a zapíjame vínom. Kto chce môže si na tanier pridať kyslú smotanu za lyžicu, alebo pokapať pár kvapkami citróna. Želám dobrú chuť.

Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/gulas-z-diviny-na-cervenom-vine-s-brusnicami-fotorecept/63311-recept.html








