Fazuľová omáčka s pistou a pstruhom
Fazuľová omáčka s pistou a pstruhom
4 porcie
600 až 800 g filiet zo pstruha lososovitého ● 4 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 350 g sušenej veľkej bielej fazule (cez noc namočenej) ● vývar alebo voda ● 1 bobkový list ● stonky čerstvého kôpru + na servírovanie ● citrón alebo ocot ● za hrsť baby špenátu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA PISTOU: 50 g baby špenátu ● 50 g syra parmezánového typu ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 ml olivového oleja (prípadne aj viac) ● šťava z 1/2 citróna ● soľ ● mleté čierne korenie
Rybu očistíme, zbavíme kostí, nakrájame na veľké porcie, osolíme, okoreníme a orestujeme na strednom plameni na nepriľnavej panvici na tuku najskôr kožou nadol a na poslednú minútu ju opečieme na protiľahlej strane. Rybu z panvice vyberieme na tanier a udržujeme v teple. Vo výpeku orestujeme plátky šalotky (ak treba, pridáme tuk), pridáme plátky cesnaku a po chvíli vopred namočenú a scedenú bielu fazuľu. Podlejeme ju vodou alebo vývarom, pridáme bobkový list a stonky kôpru. Hrniec prikryjeme a všetko spolu uvaríme domäkka. Vyberieme zvyšky stoniek a bobkový list, časť fazuľovej zmesi aj s tekutinou rozmixujeme stolným mixérom a vrátime k zvyšku fazule. Túto omáčku dochutíme citrónom alebo octom a soľou. Všetky suroviny na pistou posekáme v kuchynskom robote alebo podrvíme v mažiari. Ak treba, ešte pridáme olej a dochutíme soľou či mletým korením. Opečenú rybu zbavíme kože, natrháme ju na kúsky, prehrejeme v omáčke a podávame spolu so špenátovou omáčkou (pistou), lístkami baby špenátu a kôprom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 90 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: https://casprezeny.pluska.sk/stavnate-recepty/dostali-ste-chut-nieco-lahsie-ale-pritom-syte-tak-to-ste-spravnej-adrese-mnam/2