Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou
Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou
šéfkuchár hotela Salamandra**** Horný Hodrušský tajch, 25. júna 2018

Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu.
porcie
príprava
Suroviny:
| 1,2 kg (s kosťou) | |
| 1 strúčik | |
| 2 PL | |
| 3 PL | |
| 2 ks | |
| 8 ks (baby) | |
| 4 ks (mini) | |
| 8 ks (baby) | |
| 1 viazanička | |
| 8 ks (baby) | |
| 1 PL | |
| 30 g | |
| 50 g | |
| 2 PL (nastrúhaný) | |
| Madeirová omáčka: | |
| 250 g | |
| 2 PL | |
| 3 ks | |
| 2 ks | |
| 100 g | |
| 200 ml | |
| 200 ml | |
Postup:
- 1
Bravčové karé s kosťou nasekáme približne na 300 g kúsky a namarinujeme, osolíme a okoreníme (cesnak, horčicu, bylinky a olej rozmixujeme ponorným mixérom). Necháme odležať 1–2 hodiny. Grilujeme pomaly na mierne rozpálenom grile (130–150 °C), aby sa kotleta poriadne prepiekla.
- 2
Na tretine masla s trochou oleja orestujeme najemno nakrájanú šalotku, šampiňóny a slaninu s tymianom, zalejeme vínom madeira a varom redukujeme na tretinu. Pridáme hovädzí vývar a na miernom ohni povaríme. Potom omáčku precedíme, znova privedieme do varu a po odstavení postupne vmiešame zvyšok studeného masla. Dochutíme soľou a korením.
- 3
Zeleninu očistíme, patizóny pokrájame na štvrtiny, reďkovky na polovice. Všetko spolu ugrilujeme na olivovom oleji, ochutíme soľou, korením, cukrom, pridáme maslo a nakoniec nastrúhaný parmezán.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/bravcova-kotleta-so-zeleninou-a-s-madeirovou-omackou/71311-recept.html