Bravčová panenka s medovou kôrkou a zeleninou
13. 4. 2023
Bravčová panenka s medovou kôrkou a zeleninou
Stredné
6 osôb
Ingrediencie:
pre 6 osôby
2 balenia zeleninu s mrkvou a hráškom
300 ml piva
100 ml medu
250 g trstinového cukru
2 kg bravčovej panenky bez kosti a vcelku
soľ a drvené farebné korenie
100 ml bieleho vína alebo vody na podliatie
za hrsť petržlenovej vňate
300 ml piva
100 ml medu
250 g trstinového cukru
2 kg bravčovej panenky bez kosti a vcelku
soľ a drvené farebné korenie
100 ml bieleho vína alebo vody na podliatie
za hrsť petržlenovej vňate
-
krok 1Rúru predhrejeme na 190 °C.
-
krok 2Na glazé zmiešame v kastróliku pivo, med a cukor a varíme 5 – 10 minút, kým sa objem nezredukuje takmer na polovicu. Potom necháme vychladnúť.
-
krok 3Bravčovú panenku osolíme a okoreníme, položíme do pekáča a pečieme 20 minút. Rúru stlmíme na 1. stupeň a mäso vyberieme z rúry. Potrieme ho takmer celým pripraveným glazé (zopár lyžíc si necháme na dokončenie), potom mäso vrátime do rúry a pečieme ďalších 40 až 50 minút a občas ho potrieme vypečenou šťavou.
-
krok 4Mäso vyberieme z pekáčika a necháme na doske odpočinúť.
-
krok 5Zvyšné glazé dáme do voľného pekáča a prilejeme víno alebo vodu. Na vysokom plameni privedieme do varu. Varíme zopár minút do zhustnutia, vareškou pritom zo dna odškrabujeme chutné pripečeniny.
-
krok 6Mäso pokrájame na plátky a podávame preliate pripravenou šťavou a posypané petržlenovou vňaťou.
-
krok 7Rozpálime druhú panvicu a 3 minúty na nej ohrievame zeleninu podliatu vodou. Toto podávame ako prílohu.
-
krok 8BON APPÉTIT!
Zdroj: https://www.bonduelle.sk/recepty/r/bravcova-pecienka-s-medovou-krustou-a-zeleninou/czgp204
upravené va-pe