Panenku si pripravíme deň vopred, ale není to nevyhnutné. Slaninu nakrájame na malé kúsky a pomocou špicatého noža ju prešpikujeme na niekoľkých miestach tak, aby sme do dier vložili kúsky slaniny.
Bravčová panenka s vínovo-slivkovou omáčkou, FOTORECEPT
Bravčová panenka s vínovo-slivkovou omáčkou, FOTORECEPT

Ingrediencie:
Omáčka
Postup:
Jemné mäsko a v delikátnej, aromatickej omáčke...




Slaninou naplnenú panenku potrieme olivovým olejom a plátkami cesnaku.

Takto namarinádovanú ju vložíme na noc do chladničky, alebo necháme krátko odležať a pečieme v ten istý deň. Prikrytú alobalom ju vložíme do rúry na 180 stupňov a pečieme 15 min. Po 15-tich minútach je panenka hotová tak akurát, viac minút by ju iba zbytočne vysušilo. Na stlačenie by z nej mala vytekať šťava.

Na omáčku si v malom hrnci roztopíme maslo a zasypeme hladkou múkou.

Potom zalejeme vodou, vínom, pridáme slivkový lekvár a premiešame.

Privedieme k varu a pridáme nastrúhanú kôru z citróna. Dochutíme soľou a cca 1/2 KL tekutého chilli (ale nemusíme).

Nakoniec pridáme na polovice rozrezané sušené slivky a necháme 10-15 min. variť na miernom plameni.

Hotová omáčka je hustej konzistencie a k pečenej panenke sa skvele hodí. Podávame s pečenými zemiakmi alebo bylinkovou zemiakovou kašou.

Zdroj: