Bravčové na šampiňónoch
24. 12. 2023
Bravčové na šampiňónoch
POTREBNÉ PRÍSADY:
Cca 800 g bravčového pliecka (stehna), 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, lyžička mletého ďumbiera (zázvoru), 2-3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice bieleho vína (nemusí byť), kocka hubového bujónu, 250 g čerstvých šampiňónov, pór- spodná časť, 1 väčšia cibuľa, 1 lyžička mletej rasce, 1 lyžička grilovacieho korenia, olej, soľ, voda, strúhanka.
POSTUP PRÍPRAVY:
|
Bravčové pliecko nakrájame na menšie a tenšie kúsky, či rezance /môžete použiť aj bravčové stehno, ale z pliecka je to jemnejšie/, |
|
pridáme olej, |
|
štipku mletého čierneho korenia, trošku soli, lyžičku mletého ďumbiera, |
|
cesnak nakrájaný na tenké plátky, |
|
pridáme víno, nemusíte ho dávať, ale má to trošku výraznejšiu a jemnejšiu chuť a alkohol sa varením odparí |
|
všetko premiešame a necháme postáť aspoň 4 hodinky. Alebo aj na noc do chladničky. |
|
Než začneme dusiť mäsko, očistíme šampiňóny a nakrájame na tenšie plátky, cibuľu a pór na tenšie kolieska, |
|
Do hrnca nalejeme trošku oleja, pridáme mäso, hubový bujón, |
|
šampiňóny, |
|
pór, cibuľu, |
|
za lyžičku mletej rasce a všetko spolu orestujeme. |
|
Zalejeme vodou, do tlakového hrnca stačí cca 7 dl, v klasickom bude treba asi trošku podlievať, udusíme do mäkka. V tlakovom som dusila cca 25 min. |
|
Na udusené pridáme za lyžičku grilovacieho korenia, podlejeme ešte 1 dl vody, premiešame, necháme prevrieť |
|
a pridáme na zahustenie 1 zarovnanú lyžicu strúhanky. Povaríme cca 1 min., odstavíme. |
|
Podávame so zemiakmi, ryžou, cestovinou, alebo na večeru s pečivom. My sme mali slovenskú ryžu a jablkový kompót. *Dobrú chuť* |
Zdroj: https://www.mimibazar.sk/recept/11653/bravcove-na-sampinonoch