Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou
Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou
šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla, 21. septembra 2014
Foto: Heineken Slovensko
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
600 g | |
1 PL | |
150 g | |
4 strúčiky | |
100 ml | |
100 ml (podľa potreby aj ku kapuste) | |
Dusená kapusta: | |
600 g | |
1 PL | |
50 g | |
1 PL | |
korenia pridávame ku kvasenej kapuste, ak ich neobsahuje) | |
Knedľa: | |
0,5 kg | |
100 g | |
75 g | |
1 ks | |
do vody na varenie |
Postup:
- 1
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich, nastrúhame najemno alebo pomelieme v mlynčeku na mäso. Preosejeme múku a krupicu a pridáme k zemiakom. K tejto hmote pridáme vajíčko a soľ a vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme knedle dlhé 20 cm alebo guľky s priemerom 5 – 6 cm. Tie potom varíme v osolenej vode 20 – 25 minút.
- 2
Mäso nakrájame na kúsky 4 x 3 cm, osolíme a okoreníme. Spolu s cibuľou nakrájanou na väčšie kusy alebo na kolieska opečieme v pekáči na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, krátko ho urestujeme, všetko podlejeme čiastočne pivom a čiastočne vývarom. Pečieme dozlatista zakryté v rúre pri teplote 180 °C 45 – 60 minút. Počas pečenia mäso prelievame vlastnou šťavou, podľa potreby podlievame vývarom.
- 3
Upečené mäso vyberieme. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom, rozšľaháme drôtenou metličkou a prevaríme. Precedíme na mäso a spoločne krátko podusíme.
- 4
Na panvici na masti spoločne s cukrom opečieme cibuľu nakrájanú natenko. Keď cibuľa skaramelizuje, pridáme kyslú kapustu a opekáme za občasného podlievania vodou z kapusty alebo vývarom. Podľa potreby dochutíme koreninami. Mäso podávame na kapuste s knedľami, preliate šťavou.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/moravsky-vrabec-s-dusenou-kyslou-kapustou-a-opecenou-zemiakovou-knedlou/54173-recept.html