Pečené bravčové plece, dusená kapusta, knedle fotorecept
Pečené bravčové plece, dusená kapusta, knedle fotorecept
Foto: kukulienka71
Tak toto je moje najobľúbenejšie jedlo na svete!Aj v reštauráciách si ho zvyknem objednať,semtam ma prekvapia kvalitou,ale domáce je domáce!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny:
1000 g (krkovička) | |
2 PL | |
1 PL | |
podľa potreby | |
1 ČL | |
Na knedle: | |
400 g | |
20 g | |
2 dcl | |
1 ČL | |
2 ČL | |
na vymastenie | |
Dusená kapusta: | |
600 g | |
0,5 ks | |
2 PL | |
1 PL |
Postup:
- 1
Mäso umyjeme,nakrájame na menšie kusy,osolíme,posypeme korením na bravčové pečené a pomiešame s rozpustenou masťou v pekáči.podlejeme vodou(cca2dcl),zakryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi hodinu.
- 2
Po hodine mäso odkryjeme,pootáčame,rozdelíme prípadné spečené kusy a pečieme dalej odokryté ešte asi 30 minút pekne do červena
- 3
Správne upečené mäso sa rozplýva na jazyku a je chrumkavo červené.V skutočnosti je krajšie,ten foťák je o ničom:-)Mäso vyberieme do misy,výpek vlejeme do kastrólika a ked je ho málo,nadstavíme ho masovým vývarom rozmiešaným s troškou Solamylu,alebo hl.múky a necháme prevrieť asi 3 min.Pozor,ak je výpek moc slaný,pridáme namiesto vývaru len vodu(alebo vývar bez soli),to už každý podľa svojej chuti.My máme radi veľa šťavy na knedle,preto dorábam.
- 4
Cesto na knedle si zarobíme už počas pečenia mäsa,len to dávam zvlášť,aby to bolo prehľadnejšie. Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmrvíme droždie,necháme napučať. Múku zmiešame so soľou,pridáme napučané droždie,podľa potreby ešte vlaž.vodu a vymiesime vláčne cesto.Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 40-50min.Po tomto čase sa zvykne zdvojnásobiť jeho objem,tu už pekne nakyslo:-)
- 5
Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri rovnaké časti(ja mám menší priemer paráka-20cm,kto má väčší,môže aj na 2 časti),uhnetieme bochníčky a z nich podlhovasté formy knedlí.Necháme ešte asi 15min.podkysnúť.
- 6
Na väčší hrniec naplnený asi z1/3vriacou vodou položíme parák,ten potrieme tukom a uložíme naň knedľu,zakryjeme a necháme pariť asi 20min.Voda musí stále vrieť,aj ked nie na plné pecky.Naparenú knedľu vyberieme na dosku,popicháme na viacerých miestach špáradlom,aby unikla zvyšná para a pokrájame až po vychladnutí. Dobrá knedľa je ľahká a na reze pekne bublinkavá.
- 7
Dusená kapusta: kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme(ak je moc kyslá).V hrnci rozpálime lyžicu oleja,prisypeme kryšt.cukor a na drobno pokrájanú cibuľu.Stíšime plameň a miešame,pozor na pripálenie,radšej pomalšie ako rýchlo:-)Cukor sa rozpustí,skaramelizuje a cibuľka upečie práve naraz(nesmie dymiť)týmto dostane kapusta peknú hnedšiu farbu.
- 8
Nasypeme sem kapustu a poriadne premiešame.Solíme len surovú hlávkovú kapustu(kvasená už osolená býva),môžeme pridať rascu(naša domakvasená kapusta je s rascou),zakryjeme a dusíme do zmäknutia.K hlávkovej pridáme po udusení ocot podľa chuti.
- 9
Hotové jedlo naberieme na tanier,polejeme šťavou a zaprajeme všetkým dobrú chuť!
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/pecene-maso-dusena-kapusta-knedle-fotorecept/47196-recept.html