Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou fotorecept
Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou fotorecept

Foto: evusik
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny:
Dusená kapusta: | |
Postup:
- 1
Kačicu večer pred pečením umyjeme, očistíme a osolíme. Soľ povtierame do kože zvnútra aj zvonka. Na druhý deň kačicu naplníme štvrťkami ošúpaných jabĺk...
- 2
otvor zašijeme alebo zopneme ihlicami a povrch posypeme drvenou rascou.
- 3
V pekáči v ktorom budeme kačku piecť (ja používam veľký liatinový pekáč) si vytopíme údenú slaninku, pridáme pokrájanú cibuľu, zľahka opražíme....
- 4
a pridáme červené víno, iba trochu na dno
- 5
vložíme kačku, prsíčkami dole a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry tak na 15-20 minút. Potom hrniec prikryjeme, znížime teplotu na 200°C, podlejeme ešte vínom a pečieme. Kačku počas pečenia podlievame jednak výpekom ale aj červeným vínom. Ja som počas celého pečenia použila asi 2,5 dl vína.
- 6
Na masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu, kmín, soľ, za lyžicu octu a podlejeme červeným vínom. Dusíme do mäkka, na záver podľa chuti dosolíme, ocukrujeme alebo okyselíme octom a výpekom z kačice.
- 7
žemľovú knedľu robím v mikrovlnke podľa tohto receptu od @diabambulka akurát že ja dávam polohrubú múku a obyčajné rožky
- 8
Kačica by sa mala piecť zhruba na každé kilo váhy jednu hodinu. Tá naša vážila 2,80 kg a piekla som ju asi 2,5 hodiny. Samozrejme stále polievame výpekom a červeným vínom a pri konci pečenia necháme zapiecť aby bola kožtička pekne chrumkavá.
- 9
Upečenú kačicu rozporcujeme na štvrťky, servírujeme s kapustou a knedľou. Udusené jablká spolu s kapustou, poliate výpekom tvoria báječnú chuť. K tomu pohár vychladeného piva a v tomto studenom, upršanom dni to bol celkom fajn obed :-)
- 10
A toto je pre mňa najväčšia odmena za upečenie kačice.... v horúcom výpeku, ktorý z väčšej časti tvorí kačací tuk som orestovala pečienku
- 11
a spolu s kúskami mäsa som ju vyliala do keramickej nádoby a nechala stuhnúť...
- 12
a stačí už len chlebík a nebíčko v papuľke :-)
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/kacica-s-jablkami-cervenou-kapustou-a-zemlovou-knedlou-fotorecept/16950-recept.html