Tento receptík som našla už neviem v akom časopise. Chuť citrusov v kombinácii s mäsom nie je v našich končinách bežná, aj keď dnes to už nie je nič netradičné. S upraveným receptom sme vyskúšali aj my.
Pre 4 osoby:
• kuracie prsia (v pôvodnom recepte boli morčacie, ja by som radšej použila to) 1kg
• citrónová šťava 5 PL
• med 3 ČL
• olivový olej 10 PL
• rozmarín nasekaný čerstvý 5 ČL
• soľ
• korenie
• maslo 60g
• zeleninový vývar 150ml (v pôvodnom recepte bolo 250ml, ale nakoniec sa nám ho videlo veľa – viď. foto a tak nabudúce dáme určite max.150 ml)
Omáčka:
• žĺtok 2
• horčica 1ČL
• citrónová šťava 2PL
• olej 125 ml
• biely jogurt 75g
• kyslá uhorka 1
• cibuľa 1
• kapari 2ČL
• strúhaná citrónová kôra
• soľ
• korenie
Samozrejme, množstvá sú orientačné, je dobré v priebehu prípravy ochutnávať a doladiť si ich podľa vlastnej chuti.
Z citrónovej šťavy, medu, oleja, rozmarínu, soli a korenia si pripravíme marinádu. Mäso umyjeme, osušíme a dáme marinovať na 30 min. Potom z oboch strán na masle prudko opečieme a dáme spolu s výpekom na hodinu piecť pri 200°C. Počas pečenia ho podlievame vývarom. Ak ho chceme trochu osmahnuté, neotáčame, inak recept radil otáčať. V tom prípade ale bude chutiť skôr ako dusené. Inak je možné takto kuriatko robiť aj na sporáku v hrnci, myslím, že výsledok by sa veľmi nelíšil. Nabudúce vyskúšame tak.
Omáčka: Rozmixujeme žĺtky, soľ, korenie, horčicu, citrónovú šťavu a po kvapkách zašľahávame olej. Zapracjeme nadrobno nasekanú uhorku a cibuľku (-ja som vynechala) a primiešame kapari, jogurt a citrónovú kôru.
Podávali sme si s ryžou (môže sa podávať aj so zeleninovým rizotom).