Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou
Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou
z reštaurácie FSH v Trenčíne, 21. augusta 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
600 g | |
1 ks | |
100 ml | |
50 g | |
20 g | |
20 g (macerované v rume) | |
10 g (lupienky) | |
10 g | |
15 g | |
50 ml | |
z 1/2 citróna | |
Postup:
- 1
Do hrnca s osolenou vodou vložíme údený hovädzí jazyk, bobkový list a uvaríme domäkka. Po uvarení vyberieme, necháme mierne vychladnúť a ešte za tepla olúpeme a dáme naspäť do hrnca s vodou, aby sa jazyk nevysušil.
- 2
V hrnci na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, opečieme, posypeme cukrom a podlejeme červeným vínom a vodou. Necháme prejsť varom a pridáme macerované hrozienka (deň vopred macerujeme hrozienka v rume zmiešanom s vodou a cukrom).
- 3
Spolu povaríme, pridáme lupienky mandlí a podľa potreby zahustíme škrobom rozmiešaným vo vode. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a podľa chuti cukrom. Omáčka má mať sladkú chuť s chuťou po použitých surovinách. Jazyk vyberieme z vody a nakrájame na jemné plátky. Plátky jazyka dáme na tanier, prelejeme sladkou omáčkou a dekorujeme čerstvo nasekanými bylinkami.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/hovadzi-jazyk-s-hrozienkovou-omackou/68377-recept.html