Očistenú tekvicu pokrájame na menšie kocky, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, zľahka osolíme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180º do mäkka na zhruba 20 až25 minút.
Tekvicové rizoto
Tekvicové rizoto
Chladné mesiace sú skvelou príležitosťou pripraviť si rizoto s netradičnou prísadou.
Tekvicové rizotoZdroj: iStockPhoto.com
Ingrediencie:
-
300 gtekvica (maslová al. hokkaido)
-
2 PLolivový olej
-
trochusoľ
-
2 PLmaslo
-
1 ksmenšia cibuľa
-
100 mlbiele víno
-
150 gryža na rizoto
-
1.2 literzeleninový vývar (bujón)
-
50 gstrúhaný parmezán
Postup:
-
1
-
2
Do hrnca dáme zahrievať zeleninový vývar tak, aby bol vriaci, keď ním budeme podlievať ryžu.
-
3
V rajnici s hrubším dnom zahrejeme maslo, pridáme kvapku oleja a nadrobno nasekanú cibuľu, ktorú na miernom ohni restujeme aspoň 5 minút.
-
4
K cibuli potom pridáme ryžu, premiešame, plameň zvýšime na strednú hodnotu a všetko polejeme vínom. Keď sa víno odparí, prilejeme žufanku vývaru, premiešame a varíme, kým ryža nenasaje všetok vývar a opäť pridáme vývar. Takto pokračujeme, kým nebude ryža mäkká.
-
5
Polovicu upečenej tekvice popučíme v miske vidličkou na kašu, primiešame ju k horúcemu rizotu.
-
6
Nakoniec do rizota primiešame strúhaný parmezán a kúsky tekvice.
-
7
Tekvicové rizoto môžeme podávať s troškou ricotty či dokonca bryndze a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/0gKGGX5/tekvicove-rizoto/