Pečené kura: menšie kura dobre osolíme po celom povrchu i z vnútra. Do vnútra vložíme štvrtiny citróna a cibule a čo nevojde do kuraťa poukladáme okolo neho na pekáči.
Grécka kuracia polievka orzo s citrónom
Kuracia polievka s ryžou a citrónom: Delikátne pohladenie z Grécka
Ingrediencie:
Pečené kura
Vývar
Ešte potrebujeme:
Postup:
Táto kuracia polievka si vyžaduje trochu viac času na prípravu, výsledok však rozhodne stojí za to! Najskôr upečieme kura, potom z jeho kostí uvaríme silný vývar a nakoniec všetko spojíme v dokonalej krémovej polievka.
Kura potrieme olejom, posypeme sušeným alebo čerstvým rozmarínom, podlejeme trochou vody a dáme piecť do rúry rozohriatej na 190°C na cca 90 minút.
Upečené kura necháme vychladnúť a neskôr oddelíme mäso od kostí.
Vývar: kosti (stehenné kosti plus celý trup a krídla) vložíme do hrnca, pridáme celú cibuľu (so šupkou), mrkvu, zeler, petržlen, stonky z petržlenovej vňate (listy si odložíme na záver), soľ, bobkový list, čerstvý nasekaný kôpor, celé guličky čierneho a nového korenia.
Uvaríme si silný vývar (cca 3 hodiny v klasickom hrnci alebo 75 minút v tlakovom hrnci).
Polievka: vývar scedíme do čistého hrnca, privedieme k varu a prisypeme ryžu (ryžu nepremývame), stiahneme plameň a zakryté povaríme cca 15 minút.
V miske rozšľaháme celé vajíčka, a keď je ryža mäkká, primiešame k nim za menšiu žufanku vriaceho vývaru, a až potom ich prelejeme do polievky. Privedieme k varu a povaríme cca 5 minút.
Potom polievku odstavíme, primiešame do nej obraté kuracie mäso, čerstvú citrónovú šťavu, nasekané listy petržlenovej vňate, ochutnáme a podľa potreby dosolíme.
Grécka kuracia polievka zahreje v zime a v lete príjemne osvieži.
Dobrú chuť!
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/76773/kuracia-polievka-s-ryzou-a-citronom-delikatne-pohladenie-z-grecka/
upravené: vape