Paella s treskou (tradičné španielske jedlo)

paella-s-treskou.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500 g králičieho mäsa, 2 strúčiky cesnaku, 1 červená paprika, 2 paradajky, 2 lyžice olivového oleja, 200 g ryže, 500 ml hydinového vývaru, šafran n 1 lyžica mletej červenej papriky, 2 bobkové listy, 400 g filiet z tresky, 200 g hrášku, 1 lyžica masla, soľ, mleté čierne korenie

Pesto: 1 zväzok petržlenovej vňate n 50 g syru parmezánn 100 ml olivového oleja n 50 g mandľových lupienkov

Postup:

Cesnak nasekáme, papriku nakrájame na malé kúsky, paradajky sparíme, olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadierok a nakrájame. Očistené mäso nakrájame a opečieme na oleji. Pridáme papriku, cesnak, ryžu a všetko spolu podusíme. Zalejeme vývarom, dochutíme šafranom, paprikou, bobkovým listom a pridáme paradajky.

Rúru vyhrejeme na 150 stupňov Celzia a celú zmes preložíme do rúry. Približne 25 minút dusíme.

Pred dokončením ryžu podlejeme trochou vody a dusíme 10 minút. Potom pridáme tresku, hrášok a necháme dusiť domäkka. Nakoniec vmiešame maslo, soľ a čierne korenie.

Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a najemno potrháme. Spolu so syrom, s olivovým olejom a mandľovými lupienkami rozmixujeme. Paellu rozdelíme na taniere, pokvapkáme pestom a podľa chuti ešte pokvapkáme citrónovou šťavou.