Guláš z diviaka
Guláš z diviaka

Foto: kimlo
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
| 1,5-2 kg | |
| 900 g | |
| 200 g | |
| 400 g | |
| 2-3 ks | |
| 1 hrsť | |
| 2-3 PL | |
| 1-2 PL | |
| 1 ks | |
| 1-2 KL | |
| 5 guličiek | |
| 10-15 guličiek | |
| 1 ks | |
| 5 guličiek | |
| 1 štipka | |
| 1 kocka | |
| 0,5-1 PL | |
| 300 ml | |
| podľa chuti | |
| 4-6 strúčikov | |
| 2-3 PL | |
| podľa chuti |
Postup:
- 1
Mäso omyjeme, odblaníme, a nakrájame na kocky. Tiež nakrájame slaninu, cibuľu, papriku a zemiaky.

- 2
Slaninu opražíme na masti dozlatista.

- 3
Pridáme nakrájanú cibuľu...

- 4
...a usmažíme do hneda...

- 5
Pridáme paradajkový pretlak, orestujeme (restovaním stratí kyslosť), odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku a premiešame.

- 6
Vrátime na sporák, pridáme mäso, soľ, mleté a celé korenia, korenie na divinu, bobkový list, chilli papričku, trocha orestujeme až sa mäso zatiahne a na miernom plameni prikryté dusíme pokiaľ mäso nezačne púšťať šťavu. Nepodlievame.

- 7
Neskôr prihodíme za hrsť sušených húb, kocku bujónu, štipku tymiánum a pomaly dusíme do polomäka..v prípade potreby podlejeme červeným vínom.

- 8
Pridáme za hrsť nakrájaných zemiakov, budú sa postupne rozvárať a tým guláš zahusťovať...

- 9
..a papriku...

- 10
Potom už len trpezlivo dusíme, občas premiešame, podlejeme, ochutnávame šťavu a keď je mäso už takmer mäkké, pridáme zvyšok zemiakov, prelisovaný cesnak a uvaríme domäkka. Pred koncom varenia dochutíme rozdrvenou sušenou majoránkou, prípadne zahustíme nastrúhaným zemiakom a ešte chvíľu povaríme. Podávame s chlebom.

Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/gulas-z-diviaka/32991-recept.html









