Jelení kotlíkový guláš
Jelení kotlíkový guláš
Aj taký nemäsožrút ako ja dostane z času na čas neprekonateľnú chuť na niečo dobré, sýte, mäsové. Už dlhšie mi v mrazničke zavadzalo jelenie mäsko, a zároveň som sa už dlhšie chystala uvariť veľký hrniec niečoho, čo by mi uľahčilo také to každodenné varenie a ja by som len vytiahla z chladničky a ohriala. Ja totiž neviem variť veľa, alebo netuším, čo robím zle, ale vždy sa všetko zje ešte v ten istý deň. :D Tak teraz som sa skrátka naštvala a do najväčšieho hrnca som šupla guláš z 1200 gramov mäsa. Vyšlo to! Vydržal dva dni. :)
150 minút
varenie
ľahká obtiažnosť
Suroviny:
1 kg | jelenie mäso vhodné na guláš (krk alebo aj orez) |
550 g | cibuľa |
3 ks | strúčik cesnaku |
3 dl | lečo |
2 ks | mrkva |
1 ks | paštrnák |
masť | |
soľ | |
mletá červená paprika | |
drvená rasca | |
mleté čierne korenie | |
majoránka | |
(gulášové korenie) | |
1 dl | paradajkový pretlak |
0,5 kg | zemiaky |
Postup prípravy
Ja viem, najlepšie sa varí guláš niekde na chate s partiou, ale keď nie sú podmienky, treba improvizovať. Koniec koncov, pohár pivka si k vareniu môžete naliať aj doma. ;)
Hlavne treba mať cibuľu. Veľa cibule, lebo tá robí guláš. Ale zase nie toľko, aby to bol takzvaný šálený, čiže klamaný, guláš. Cibuľku nakrájame na kocky, môžu byť aj väčie, a spolu s nakrájaným cesnakom ju poriadne osmažíme na rozpustenej masti. Po pár minútach pridáme aj očistenú koreňovú zeleninu na kolieska alebo kocky. Orestujeme, poprášime rascou a pridáme aj nakrájané mäsko. Poriadne osmažíme, aby sa zatiahlo. Potom osolíme, opaprikujeme, okoreníme a ja pridávam aj trochu gulášového korenia, ale nie je to nutné. Majoránku pridáme až ku koncu varenia guláša, aby nezhorkla. Zalejeme vodou a varíme. V polovici varenia (cca) pridáme aj lečo a paradajkový pretlak. Ja rada varím guláš tak, že neustále niečo pridávam, takže ďalšie na rade budú 2 - 3 najemno nastrúhané zemiaky, ktoré ho super zahustia. Inak ich stačí pridať až vtedy, keď do hrnca dávame aj ostatné zemiaky, nakrájané na kocky, čo je v momente, keď už je mäsko takmer úplne mäkké.
Všetko spolu varíme až do zmäknutia zemiakov. Podľa potreby ešte zriedime a dochutíme. A keď vám ostane na druhý deň, bude ešte lepší!
Tip: Časť vody môžeme nahradiť suchým čereným vínom, ktoré sa k divine dokonale hodí.
Zdroj: https://www.mozessavydavat.sk/recept/590-jeleni-kotlikovy-gulas/