Hráškový krém s mätou a Enciánom
Hráškový krém s mätou a Enciánom

Foto: mariamka
Suroviny:
1 ks | |
2-3 strúčiky | |
1 PL | |
1 PL | |
400 g mrazený zelený | |
1,5 l (alebo zemiakový) | |
1 PL (alebo čerstvá) | |
100-150 g (alebo iný s plesňou) |
Postup:
- 1
Na masle a oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a po chvíľke pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Keď sa cibuľka opraží, vhodíme mätu. Ideálne je čerstvá (mrazená), ja som použila sypaný mätový čaj :).
- 2
Necháme prevoňať a prisypeme hrášok. Iba ho obalíme maslovo-cibuľovou zmesou a hneď zalejeme vývarom. Dobrý je zeleninový ale stačí aj obyčajný zemiakový, ak je poruke.
- 3
Osolíme, okoreníme a povaríme do zmäknutia hrášku. Rozmixujeme. Komu vadia šupky a kúsky mäty, doporučujem precediť, odolnejší prežujú :)
- 4
Vrátime na oheň a ešte za tepla vhodíme na kocky nakrájaný syr s bielou plesňou, tak 100 g, niečo si necháme na ozdobu. Pri malom plameni necháme roztopiť a odstavíme.
- 5
Mne výborne poslúžil Encián ochutený zeleným korením. Mávam takéto syry celkom v zásobe. Stačí opiecť na troške oleja, rýchlovka k večeri, varené zemiaky, nejaká zelenina, ochutená smotana, veď to poznáte.
- 6
K polievke si môžete dať krutóny, hrianky alebo nič. Dobrú chuť :)
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/hraskovy-krem-s-matou-a-encianom/55578-recept.html