Kulajda
Kulajda
Foto: tinca
Mám rada kyslé polievky a toto je jedna z nich. Vôňa hríbov, ktorá sa šírila kuchyňou mi pripomínala čas Vianoc.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
600 g | |
250 g | |
1 hrsť | |
1 ks (stredná) | |
2-3 strúčiky | |
2 ks | |
250 ml | |
2 čl | |
(alebo ocot) | |
Postup:
- 1
V horúcej vode necháme nabobtnať sušené hríby, ja som dala dubáky a masliaky.Potom ich uvaríme do mäkka. Očistíme si zemiaky, pokrájame na stredne veľké kocky, pridáme cesnak, rascu, soľ a bobkový list. Uvaríme ich. Kým sa nám varia zemiaky tak na oleji a cibuľke si orestujeme šampiňóny, ktoré sme pokrájali na mesiačiky. Mierne osolíme a pridáme korenie. Restujeme tak na skus.
- 2
Potom uvarené hríby a restované šampiňóny pridáme k zemiakom. Zalejeme šľahačkovou smotanou a pridáme zátrepku z mlieka a múky. Prevaríme. Ja zápražku do kyslých polievok nerobím, ale ak chcete môžete si ju urobiť.
- 3
Nakoniec ešte podľa chuti pridáme soľ, citrónovú šťavu a trošku cukru. Ja mám rada na sladko-kyslo, ale to je len na vás ako si ju ochutíte. No a celkovou bodkou je nasekaný kôpor, ktorý mám zamrazený. Kľudne môžete použiť na okyslenie aj ocot.
- 4
Dobrú chuť!
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/kulajda/54978-recept.html