Pálihuba-Fazuľová polievka
Postup
Fazuľu prepláchneme a namočíme cez noc do studenej vody. Potom fazuľu scedíme, zalejeme novou vodou a spolu s rascou a bobkovými listami uvaríme domäkka. Pór pokrájame na rezance cca 1/2cm široké, cesnak prelisujeme, klobásu nakrájame na kolieska. Z múky a oleja pripravíme svetú zápražku, zalejeme ju vývarom a dobre rozmiešame. Vložíme pór, cesnak, pretlak a klobásu, mierne osolíme a okoreníme mletým koriandrom. Premiešame a necháme chvíľku povariť. Zatiaľ si nadrobno posekáme chilli papričky (použila som 2 červené Habanera a bolo to tak akurát). K bublajúcej pórovo-klobáskovej časti pridáme makkú fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, a pripravené papričky. Necháme ešte aspoň 3/4 hodiny pomaly variť. Nakoniec doladíme chuť pridaním soli, cukru a octu a prípadne prihodíme zahrsť byliniek (petržlen, majoránka a pod.). Na zjemnenie môžeme prípadne do každého taniera pridať ešte lyžicu kyslej smotany.
Zdroj: https://www.labuznik.cz/recept/ostra-fazuova-polievka/