Mrkvu a pórik nakrájame na menšie kúsky (naše deti neznášajú veľké kusy). Brokolicu som úplne skrojila na minimálne bodky. Cibuľku som našla poslednú v chladničke...z prvých v jarnom záhone, len som ju očistila ako cesnak a nechala vkuse, podobne ako vňať stonkového zeleru.
Zeleninová polievka so shitake hubami
Zeleninová polievka so shitake hubami

Ingrediencie:
Postup:
Huby som zatiaľ dávala malej dcérke (teraz bude mať tri roky), len vo forme vývarov, alebo vymixované do hladkého krému. Deťom prídu huby slizké a nevábne. Najlepšia je pre nich asi lokálna hliva, alebo dubáky, kuriatka, masliaky, či šampiňóny. Teraz som vybrala lokálne vzdialené shitake, pre nás „dospelákov“ do ryže. Pár som odložila na polievku, vývary s hubami majú zvláštne plnú, ale jemnú chuť. Naviac shitake ospevujú stránky s hubami ako liečivú hubu, ktorú si východné populácie dopriavajú na naštarovanie unaveného či chorého organizmu. Alebo na zlepšenie koncentrácie. Minimálne. Tak sme si aj my dnes navarili – hubovú. I keď s prevahou lokálnej zeleniny.:)
Na rozpálenom oleji som osmahla mrkvu s pórikom a senovkou, pridala soľ. Vždy keď používam krúpy pridaním rovno do polievky bez predvarenia, pridám soľ už do „základu“, krúpy akoby odsoľujú vodu a ja sa potom neviem dosoliť, aby som sa trafila sebe do chuti