Vitamínová reďkovková nátierka s cibuľkou
Reďkovková nátierka s cibuľkou
Reďkovka patrí medzi najstaršie pestované plodiny a na jej zdravotné účinky nedali dopustiť už starí Egypťania, ktorí ju dokonca spolu s cibuľou a cesnakom používali ako platidlo pre robotníkov stavajúcich pyramídy. K jej benefitom patrí napríklad to, že obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov (vápnik, draslík, fosfor, zinok, horčík a železo), pomáha pri zápche, znižuje cholesterol, aktivizuje mozog a pôsobí antibakteriálne. Reďkovky sú nízkokalorické, vďaka čomu sú veľmi vhodné pri diéte či detoxe, sú zásobárňou vody a vlákniny. Pozor si však treba dávať na ich konzumáciu vo veľkom množstve, pretože si tým môžete privodiť tráviace ťažkosti.
Vedeli ste, že?
Reďkovka nie je obľúbenou plodinou len v našich končinách, milujú ju napríklad aj v Mexiku, kde ju však povýšili na úplne iný level. Neslúži totiž len na konzumáciu, ale aj ako vianočná ozdoba. Od roku 1897 sa každoročne 23. decembra usporadúva v mexickom meste Oaxaca vianočný trh nazvaný La Noche de Rábanos, teda Noc reďkoviek. Remeselníci z nich vyrezávajú vianočné betlehemy, tradičné mayské motívy či rôzne zvieratká a následne ich predávajú na spomínanom vianočnom trhu.
Na prípravu reďkovkovej nátierky budete potrebovať:
- zväzok reďkoviek
- menšiu cibuľu
- syr cottage
- lučinu
- plátok šunky
- pažítku alebo petržlenovú vňať
Postup:
- Reďkovky umyte a nastrúhajte, cibuľu a šunku nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte so syrom cottage a s lučinou.
- Všetko spolu vymiešajte, ozdobte pažítkou alebo vňaťou a natrite na chrumkavé pečivo.
Zdroj: https://magazin.penam.sk/z-ineho-cesta/4-zdrave-natierky-aby-bolo-leto-plne-vitaminov/