Tatarčené pirohy ( Pirohy z pohankovej múky )
Tatarčené pirohy
mesačník Varecha, 13. októbra 2023

Foto: Shutterstock
Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka, ktorá sa pri ich príprave používa.
porcie
príprava
Suroviny:
| Cesto: | |
| 2 šálky | |
| 1/2 šálky | |
| podľa potreby | |
| podľa chuti | |
| Náplň: | |
| 450 g | |
| 1 ks (menšia) | |
| 1 ČL | |
| 100 g | |
| Navrch: | |
Postup:
- 1
Najprv pripravíme náplň. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.
- 2
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým nebude kapusta mäkká (nie však rozvarená).
- 3
Slaninu nakrájame na malé kúsky. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kapustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 4
Medzitým, ako náplň chladne, z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4/1, soli a vody pripravíme vláčne cesto.
- 5
Cesto rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske tak ako na klasické pirohy. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy.
- 6
Pirohy varíme v osolenej vriacej vode asi 5 minút.
- 7
Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou či so slaninou a s kyslou smotanou.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/tatarcene-pirohy/86443-recept.html