Zemiaky na kyslo
Zemiaky na kyslo celkom obyčajné
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
0,5 kg | |
2 ks | |
2 ks | |
3 ks | |
0,5 téglika | |
1 ks | |
3 lyžičky | |
Postup:
- 1
Kým sa varia vajcia, očisti a umy zemiaky. Na kocky nakrájané zemiaky daj variť do vody spolu s bobkovým listom, novým korením a soľou. Vody daj len toľko, aby boli zemiaky pod hladinou. Soľ opatrne, radšej na konci dosolíš. Múku rozmiešaj v miske s kyslou smotanou. Keď to chceš mať lepšie, pridaj k zemiakom sušené huby alebo aj kožu zo slaniny.
- 2
Zemiaky var tak dlho, aby boli takmer mäkké. Daj pozor, aby sa varili pomaly. Cibuľu nakrájaj na drobno a osmahni ju na oleji do sklovita. Cibuľu pridaj k zemiakom a ďalej pomaly var. Pravdepodobne už máš uvarené vajcia, tak ich ošúp.
- 3
Zemiaky by už mali byť mäkké. Odstav hrniec z plameňa a primiešaj kyslú smotanu s múkou. Dobre rozmiešaj, aby tam neboli hrudky. Vráť na oheň a pomaly var. Teraz by to malo zhustnúť. Pozor aby si to nepripálil! Nakoniec, keď sú zemiaky mäkké, pretlač k nim vajcia cez mriežku alebo ich nasekaj. Dochuť octom a soľou a pridaj kôpor. Hotovo. Pred podávaním nechaj chvíľu odstáť. Dá sa jesť aj len tak, bez všetkého.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/zemiaky-na-kyslo-celkom-obycajne/38747-recept.html