Okraje mäsa narežeme aby sa mäso nekrútilo, ak chcete, môžete ho zviazať motúzikom, aby sa pri dusení neoddelilo mäso od kosti.
Osso buco, FOTORECEPT
Osso buco, FOTORECEPT
Ingrediencie:
Gremulata:
Postup:
Osso buco je hovädzie alebo telacie mäso nakrájane priečne cez kosť a práve táto špiková kosť dáva jedlu vynímočnú chuť.
Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na rozpálenom oleji - mäso odložíme.
Vo výpeku osmahneme cesnak a cibuľu nakrájanú na osminky, pridáme na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu a stopkatý zeler, zeleninu osmahneme, pridáme lúpané paradajky aj s nálevom.
Na zeleninový základ položíme opečené mäso, podlejeme vínom, keď sa víno odparí podlejeme horúcim vývarom, prikryjeme a dáme do rúry dusiť na 180°C asi na 2 hodiny, alebo aj dlhšie, všetko záleží od mäsa, tekutiny dáme len toľko, aby mäso ostalo nad hladinou, počas dusenia kontrolujeme a vývar dolievame podľa potreby.
Keď je mäso mäkké, odokryjeme, ak treba, vydusíme šťavu aby bola krásne lesklá a hustá.
Gremolatu si pripravíme z cesnaku, petrželky a citrónovej kôry. Všetko nasekáme na drobno.
Osso buco podávame s risottom, s polentou alebo so zemiakovou kašou a na tanieri posypeme gremolátou. Odporúčam gremolátu nevynechať za žiadnu cenu, tá tomu dá neopakovateľnú chuť.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/66401/osso-buco/