Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti
Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 15. mája 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny:
4 ks (hrubé plátky s kosťou) | |
Nálev: | |
500 ml | |
500 ml | |
1 ks | |
20 g | |
20 g | |
2 ks | |
1 strúčik | |
200 g | |
2 ks | |
2 PL | |
Zemiakové rösti: | |
4 ks (uvarené v šupke) | |
1 ks | |
Hráškové pyré: | |
200 g | |
100 ml | |
podľa chuti | |
Príloha: | |
(hadomor španielsky) | |
Gremolata: | |
Postup:
- 1
Na prípravu nálevu, v ktorom budeme dusiť teľacie lýtko, zmiešame víno s vodou, pridáme čierne a nové korenie, bobkový list, nakrájanú mrkvu, cibuľu, cesnak, dve rajčiny a dve lyžice soli. Tento nálev necháme zovrieť.
- 2
Medzitým na panvici s olejom opečieme teľacie lýtka ochutené soľou a korením. Nálev aj s lýtkami premiestnime na pekáč a zakryté dusíme v rúre domäkka približne 100 minút.
- 3
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú jarnú cibuľku. Z tejto masy vyformujeme pomocou kruhovej formy zemiakové rösti, ktoré smažíme na panvici s olejom.
- 4
Hráškové pyré pripravíme rozmixovaním uvareného hrášku, masla a smotany. Dochutíme soľou.
- 5
Ako prílohu použijeme čierny koreň a špargľu, ktoré nakrájané asi 3 minúty smažíme na masle a dochutíme soľou a korením.
- 6
Gremolata sa tradične robí kombináciou najemno nasekanej petržlenovej vňate a nastrúhanej citrónovej kôry. Po upečení teľacích lýtok gremolatu nanesieme na každý kus lýtka. Osso bucco je tradičný recept zo severného Talianska a obľúbenými prílohami k tomuto pokrmu sú aj polenta alebo riz
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/telacie-osso-buco-s-gremolatou-a-so-zemiakovymi-rosti/73997-recept.html