Cibuľu, mrkvu a zeler pokrájame na menšie kúsky a pár minút opražíme na rozhorúčenom oleji.
Toskánska fazuľovo-kapustová polievka Ribollita
Toskánska fazuľovo-kapustová polievka Ribollita
2x prehriata Ribollita chutí najlepšie!
Toskánska fazuľovo-kapustová polievka (Ribollita)Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
3 PLolivový olej
-
1 ksčervená cibuľa
-
1 ksmrkva
-
2 stonkyzeler
-
1 KLsušený al. čerstvý tymian
-
2 ksbobkový list
-
2 PLparadajkový pretlak
-
2 litrevoda
-
0.5 ksmenší kel
-
0.5 ksmenšia kapusta (biela)
-
2 konzervybiele fazuľky (al. 250 g uvarené)
-
podľa chutisoľ, mleté černe korenie
-
500 gkváskový chlieb
-
3 PLextra panenský olivový olej
Postup:
-
1
-
2
Zeleninu prevoniame tymianom, bobkovým listom a pridáme tiež paradajkový pretlak.
-
3
Aromatický základ zalejeme vodou a do polievky vložíme na hrubo nasekané listy kelu a kapusty. Zakryjeme a spoločne varíme zhruba hodinu.
-
4
Medzitým si biele fazuľky scedíme, prepláchneme a polovicu z nich popučíme na pyré, ktoré polievku krásne zahustí.
-
5
Po hodine varu z polievky vytiahneme bobkový list a pridáme do nej celé i popučené fazule. Dochutíme soľou a korením a ešte asi 5 minút varíme.
-
6
Odležaný (deň-dva starý) kváskový chlieb pokrájame na veľmi tenké plátky. Pár ich poukladáme na dno polievkovej misy alebo čistého hrnca, kde sme už naliali trochu polievky, zalejeme 2 naberačkami polievky. Tento proces opakujeme, kým neminieme všetok chlebík a zalejeme ho zvyškom polievky.
-
7
Všetko ešte pokvapkáme trochou oleja, zakryjeme a po vychladnutí uložíme na noc do chladničky.
-
8
Na druhý deň polievku opätovne prevaríme a môžeme servírovať.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/8592/toskanska-fazulovo-kapustova-polievka-ribollita/