Stonky rebarbory pokrájame na asi centimetrové kocky, ktoré vložíme do väčšej rajnice.
Domáci rebarborový džem
Domáci rebarborový džem
Príjemne kyselkavý džem do koláčov či na raňajkové pečivo.
Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
1 kgrebarbora
-
500 gkryštálový cukor
-
1 kscitrón
-
1 kspomaranč
Postup:
-
1
-
2
Pridáme cukor, čerstvú šťavu aj postrúhanú kôru z citróna a pomaranča (ideálne v bio kvalite) a na strednom plameni privedieme k varu.
Náš tip
Nemusíme pridávať úplne všetok cukor. Pred koncom varu džem ochutnáme, a ak sa nám bude zdať príliš kyslý pridáme zvyšný, prípadne ešte viac cukru.
-
3
Plameň stiahneme na minimum, aby nám obsah rajnice mierne prebublával a za občasného premiešania varíme zhruba 30 minút.
-
4
Potom plameň vrátime na strednú hodnotu, aby džem bublal silnejšie a za stáleho miešania lyžicou alebo silikónovou špachtľou povaríme ešte asi 10 minút. Počas varu rozbíjame mäkké kúsky rebarbory, kým nedostaneme husté pyré.
-
5
Horúci rebarborový džem v požadovanej konzistencii naplníme do horúcou vodou vypláchnutých pohárov, uzavrieme a obrátime hore dnom na asi 15 minút. Poháre necháme cez noc vychladnúť zabalené do prikrývky a neskôr skladujeme na suchom a tmavom mieste.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/8961/domaci-rebarborovy-dzem/