HUBOVÁ ČALAMÁDA
21. 11. 2023
HUBOVÁ ČALAMÁDA
A čo huby, už rastú? Niekde sa zber húb premení v obyčajnú prechádzku po lese bez jediného hríbu, inde prinesie radosť plný košík húb, ktoré sa dajú sušiť, naložiť alebo zamraziť. A v kombinácii s ďalšou zeleninou si môžete vyrobiť skvelú domácu čalamádu, ktorá sa hodí k pečenému mäsu.
Suroviny:
- 2 kg očistených pokrájaných húb /hríby, podpňovky, kuriatka…/
- 1 kg zmesi paprík, kapusty, mrkvy a cukety
- 0,5 kg cibule
Nálev:
- 2 l vody
- 0,5 l octu
- 400 g cukru
- 60 g soli
- korenie – bobkový list, korenie, nové korenie, 2 lyžičky horčicového semiačka
Postup:
Nakrájané huby ľahko sparte v horúcej vode a sceďte. Nakrájajte si zeleninu na rezančeky, papriku a mrkvu pre farbu, môžete ale použiť i karfiol, cuketu, podľa toho, čo máte zrovna na záhradke. Nálev povarte s korením, čalamádu plňte do čistých pohárov a zalejte horúcim nálevom. Čalamádu zavarte 30 minút pri 85 °C.
Zdroj: https://www.oriondomacepotreby.sk/recepty/hubova-calamada