Bibimbap
Bibimbap
V Kórei je výrazne menej ľudí s nadváhou, pretože jedlo je tu založené prevažne na zelenine, obsahuje potrebné cukry, bielkoviny a tuky, no nie je príliš kalorické.
Jedným z takýchto zdravých jedál je aj Bibimbap - ryža s mäsom a zeleninou. Ponúkame vám recept, ako si ho pripraviť.
Potrebujeme:
- 2,5 hrnčeka nelepivej ryže
- 3 hrnčeky vody
- 300 g mladej tekvice
- soľ
- 200 g olúpaného koreňa zvončeka
- 120 g hovädzieho stehna
- 200 g namočeného papradia
- Koreniaca omáčka:
- 1 PL sójovej omáčky
- 0,5 PL cukru
- 2 ČL nasekanej jarnej cibuľky
- 1 ČL nasekaného cesnaku
- 1 ČL sezamovej soli
- mleté čierne korenie
- 1 ČL sezamového oleja
- 2 vajcia
- 3 g chaluhy
- 2 PL oleja
- smažená pasta z červenej papriky
Postup:
1. Ryžu zahrejeme k varu, pokračujeme vo vare ďalšie 4 minúty, potom teplotu stiahneme na stredný stupeň a varíme ešte 3 minúty. Keď ryža nasiakne vodu, stiahneme teplotu na nízku a dusíme ešte 10 minút.
2. Kúsky papradia a chaluhy premiešame s koreniacou omáčkou. Na panvici na oleji osmažíme tenké osolené rezance tekvice a potom osobitne aj rezance z koreňa zvončeka, osobitne rezance hovädzieho mäsa, kúsky papradia a chaluhy.
3. Do panvice dáme nakrájané hovädzie, jarnú cibuľku, cesnak a polovicu sezamového oleja a smažíme 2 minúty. Pridáme pastu z červenej papriky, cukor a zvyšok sezamového oleja a smažíme 5 minút. Pridáme vodu a smažíme ešte 3 minúty, až sa vytvorí smažená pasta z červenej papriky.
4. Na panvici usmažíme bielky a žĺtky a nakrájame na rezance.
5. Dusenú ryžu s pripravenými surovinami a smaženou pastou z papriky dozdobíme a podávame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty: z knihy Krása kórejského jedla
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu
Zdroj: https://feminity.zoznam.sk/c/880271/korejske-jedlo-je-chutne-a-zdrave-pripravte-si-bibimbap